SKŁADNIKI NA PALUCHY SEROWE
- SER MOZZARELLA ŻÓŁTY – 200 G
- SER ŚMIETAKOWY NP. ALMETTE 100 G
- PROSZEK DO PIECZENIA 5 G
- MĄKA MIGDAŁOW LUB KOKOSOWA 40 G
- JAJKO 1 SZT.
- PIEPRZ, CZOSNEK, OREGANO
SKŁADNIKI NA SOS SALSA
- CEBULA 100 G
- PAPRYKA ZIELONA 300 G
- POMIDORY W PUSZCE 240 G
- KONCENTRAT POMIDOROWY 50 G
- OLEJ Z AWOKADO 30 G
- PRZYPRAWY: SÓL, PIEPRZ, PAPRYKA WĘDZONĄ, PAPRYKA CZERWONA, CZOSNEK, OREGANO, SOS SOJOWY, OSTRA PASTA PAPRYKOWA, ERYTRYTOL
SKŁADNIKI NA SOS CZOSNKOWY:
- MAJONEZ 100 G
- MLEKO 30 G
- KOPEREK SUSZONY, CZOSNEK, SÓL, PIEPRZ
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PALUCHÓW SEROWYCH
- Ser żółty mozzarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Wymieszać na sucho w miseczce z mąką migdałową lub kokosową i proszkiem do pieczenia. Roztopić w mikrofalówce (ok. 2-3 minuty). Do masy wbić jajko, dodać serek śmietankowy i intensywnie wymieszać wszystkie składniki.
- Formować paluszki i wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, posypać ziołami, papryką, czosnkiem.
- Podawać z sosem salsa lub czosnkowym
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SALSY
- Cebulę i paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć.
- Dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidory.
- Dusić wszystkie składniki do miękkości i odparowania wody. Przyprawić solą, pieprzem, papryką czerwoną i wędzoną, erytrytolem dla „złamania smaku”, czosnkiem, oregano, sosem sojowym oraz ostrą pastą paprykową lub chili.
- Odstawić do wystudzenia.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU CZOSNKOWEGO
- Majonez wymieszać z mlekiem, czosnkiem i przyprawami.
LICZBA PORCJI DLA PALUCHÓW SEROWYCH: 4
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI PALUCHÓW SEROWYCH: 311 kcal
MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 16.6 g; T: 25.7 g; W: 3.23 g