PALUCHY SEROWE Z SOSEM SALSA/CZOSNKOWYM

PALUCHY SEROWE Z SOSEM SALSA/CZOSNKOWYM

SKŁADNIKI NA PALUCHY SEROWE

  • SER MOZZARELLA ŻÓŁTY – 200 G
  • SER ŚMIETAKOWY NP. ALMETTE 100 G
  • PROSZEK DO PIECZENIA 5 G
  • MĄKA MIGDAŁOW LUB KOKOSOWA 40 G
  • JAJKO 1 SZT.
  • PIEPRZ, CZOSNEK, OREGANO

SKŁADNIKI NA SOS SALSA

  • CEBULA 100 G
  • PAPRYKA ZIELONA 300 G
  • POMIDORY W PUSZCE 240 G
  • KONCENTRAT POMIDOROWY 50 G
  • OLEJ Z AWOKADO 30 G
  • PRZYPRAWY: SÓL, PIEPRZ, PAPRYKA WĘDZONĄ, PAPRYKA CZERWONA, CZOSNEK, OREGANO, SOS SOJOWY, OSTRA PASTA PAPRYKOWA, ERYTRYTOL

SKŁADNIKI NA SOS CZOSNKOWY:

  • MAJONEZ 100 G
  • MLEKO 30 G
  • KOPEREK SUSZONY, CZOSNEK, SÓL, PIEPRZ

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PALUCHÓW SEROWYCH

  1. Ser żółty mozzarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Wymieszać na sucho w miseczce z mąką migdałową lub kokosową i proszkiem do pieczenia. Roztopić w mikrofalówce (ok. 2-3 minuty). Do masy wbić jajko, dodać serek śmietankowy i intensywnie wymieszać wszystkie składniki. 
  3. Formować paluszki i wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, posypać ziołami, papryką, czosnkiem.
  4. Podawać z sosem salsa lub czosnkowym

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SALSY

  1. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć.
  2. Dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidory.
  3. Dusić wszystkie składniki do miękkości i odparowania wody. Przyprawić solą, pieprzem, papryką czerwoną i wędzoną, erytrytolem dla „złamania smaku”, czosnkiem, oregano, sosem sojowym oraz ostrą pastą paprykową lub chili.
  4. Odstawić do wystudzenia.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU CZOSNKOWEGO

  1. Majonez wymieszać z mlekiem, czosnkiem i przyprawami.

LICZBA PORCJI DLA PALUCHÓW SEROWYCH: 4

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI PALUCHÓW SEROWYCH: 311 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 16.6 g; T: 25.7 g; W: 3.23 g

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments