OZORKI WIEPRZOWE W SOSIE KOPERKOWYM

OZORKI WIEPRZOWE W SOSIE KOPERKOWYM

SKŁADNIKI

  • OZORKI WIEPRZOWE 400 G
  • ŚMIETANKA 36 % 300 ML
  • MASŁO 10 G
  • KOPEREK 15 G
  • CEBULA 50 G
  • PRZYPRAWY: SÓL, PIEPRZ, LIŚĆ LAUROWY, ZIELE ANGIELSKIE, CZOSNEK

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Ozorki dokładnie wypłukać i wyciąć z nich gruczoły ślinowe znajdujące się z obu stron przy nasadzie. Włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, gotować.
  2. Gdy będą półmiękkie, dodać ziele angielskie, kilka ząbków czosnku i sól, pieprz.
  3. Następnie przełożyć je do zimnej wody, aby wystygły.
  4. Obrać ozorki ze skórki i dać z powrotem do wywaru, w którym się gotowały. Gotować do miękkości, pokroić w plastry i podawać z sosem koperkowym.
  5. Na patelni podsmażyć cebulkę i koperek. Zalać śmietanką i dusić do odparowania wody i zgęstnienia sosu. Przyprawić solą i pieprzem.

LICZBA PORCJI: 2

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 1106 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 51.6 g; T: 96.2 g; W: 7.36 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *