OWOCOWY SERNIK Z BORÓWKAMI

OWOCOWY SERNIK Z BORÓWKAMI

SKŁADNIKI

SPÓD

  • MĄKA MIGDAŁOWA 200 G
  • PROSZEK DO PIECZENIA 5 G
  • ERYTRYTOL PUDER 50 G
  • AROMAT WANILIOWY
  • MASŁO 100 G
  • JAJKO 1 SZT.

MASA SERNIKOWA I GALARETKA

  • TRUSKAWKI 200 G
  • BORÓWKA 130 G
  • TWARÓG PEŁNOTŁUSTY 500 G np. twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony Wieluń
  • SEREK MASCARPONE 200 G
  • GALARETKA BEZ CUKRU np. Celiko truskawkowa 2 szt.
  • ERYTRYTOL PUDER 100 G

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Masło roztopić i zmiksować z mąką, proszkiem do pieczenia, erytrytolem, aromatem oraz jajkami.
  2. Wnętrze tortownicy lub naczynia żaroodpornego „oblepić” ciastem i upiec w temperaturze 170 C przez 30 minut. Wystudzić.
  3. Przygotować galaretkę bez cukru i odstawić do schłodzenia.
  4. Przygotować masę sernikową. Zmiksować twarożek z serkiem mascarpone i truskawkami, dodać połowę wystudzonej galaretki i erytrytol (można rozpuścić w galaretce).  
  5. Wylać masę serową do tortownicy, posypać borówkami i włożyć do lodówki na godzinę.
  6. Po tym czasie wyjąć ciasto i delikatnie wylać na górę drugą cześć galaretki. Ponownie schłodzić w lodówce (około 2 h).

LICZBA PORCJI: 12

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 367 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 9.79; T: 33.9; W: 5.35

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *