ORIENTALNE CURRY Z KREWETKAMI I PIECZONYMI WARZYWAMI

ORIENTALNE CURRY Z KREWETKAMI I PIECZONYMI WARZYWAMI

SKŁADNIKI

  • KREWETKI 400 G
  • MLECZKO KOKOSOWE REAL THAI 400 ML
  • MASŁO 40 G
  • OLIWA 20 G
  • CEBULA CZERWONA 1 SZT. 100 G
  • PAPRYKA CZERWONA 2 SZT. 400 G
  • NATKA PIETRUSZKI
  • PRZYPRAWA CURRY
  • SÓL, PIEPRZ, CZOSNEK, PAPRYKA WĘDZONA
  • MASŁO 30 G
  • KALAFIOR 400 G
  • BROKUŁ 400 G

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Brokuł i kalafior podzielić na mniejsze kawałki, wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, skropić oliwą i piec 30-40 minut w temp. 180 C. Pod koniec można zwiększyć temperaturę do 200 C, aby warzywa były bardziej zarumienione.
  2. Krewetki przyprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką i curry. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, a pietruszkę posiekać.
  3. Podsmażyć krewetki na maśle z dodatkiem czosnku i natki pietruszki, następnie dodać pokrojoną cebulą i paprykę. Gdy składniki się zarumienią, podlać całość mleczkiem kokosowym i gotować do odparowania nadmiaru wody.
  4. Curry krewetkowe podawać z pieczonymi warzywami.

LICZBA PORCJI: 3

CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 626 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 37.6 g; T: 43.1 g; W: 26.1 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *