SKŁADNIKI
- FILET Z ŁOSOSIA ATLANTYCKIEGO 600 G
- ŚMIETANKA 36 % 500 ML
- MASŁO 50 G
- CEBULA 100 G
- SZPINAK 900 G
- PRZYPRAWY: SÓL, PIEPRZ, CZOSNEK
- SER MOZZARELLA 150 G
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Rybę przyprawić solą, pieprzem, ulubionymi ziołami i sokiem z cytryny.
- Szpinak umyć i osuszyć, cebulkę pokroić w drobną kostkę, a czosnek przepuścić przez praskę. Można użyć szpinaku mrożonego.
- Na patelni podsmażyć cebulę, następnie dodać liście szpinaku, przyprawić czosnkiem, solą i pieprzem i dusić 3 -5 minut.
- Następnie zalać całość śmietanką i dusić do odparowania nadmiaru wody.
- Wyłożyć połowę szpinaku do naczynia żaroodpornego, następnie ułożyć łososia oraz przykyć resztą szpinaku. Posypać całość serem.
- Piec w temp. 200 C przez 30-40 minut.
LICZBA PORCJI: 4
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 1013 kcal
MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 47.6 g; T: 85.4 g; W: 9.87 g