SKŁADNIKI
BISZKOPT
- JAJKO 8 SZT.
- MĄKA MIGDAŁOWA 60-80 G
- PROSZEK DO PIECZENIA 10 G
- ERYTRYTOL (W FORMIE PUDRU) WG UZNANIA
- SZPINAK MROŻONY ZBLENDOWANY 450 G
MASA
- ŚMIETANKA 36 % 250 G
- SEREK MASCARPONE 500 G
- ODŻYWKA BIAŁKOWA O DOWOLNYM SMAKY np. ISO WHEY ZERO (opcjonalnie) 60 G
- ERYTRYTOL (W FORMIE PUDRU) WG UZNANIA
- MALINY I BORÓWKI DO DEKORACJI 150 G
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
BISZKOPT
- Rozmrożony szpinak zblendować. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce erytrytol, cały czas dokładnie ubijając, aż słodzik (erytrytol puder) całkowicie się rozpuści i otrzymamy gęstą oraz lśniącą pianę.
- Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez około 5 minut, aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta.
- Do oddzielnej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.
- Otrzymaną mieszankę dodać do ubitej masy, najlepiej przez sitko i w trzech partiach, za każdym razem krótko miksując na bardzo małych obrotach miksera lub delikatnie mieszając łyżką, do połączenia się składników. Na końcu dodać szpinak.
- Masę wyłożyć do formy i wstawić ją do piekarnika. Piec przez około 30 -40 minut w temp 180 C z termoobiegiem. Wyjąć, ostudzić, przekroić na 2 blaty.
MASA
- Ubić śmietankę 36 %, dodawać stopniowo serek mascarpone, erytrytol i odżywkę białkową o ulubionym smaku.
- Zielony biszkopt przeciąć na pół. Na dolną część wyłożyć przygotowaną masę., a górną część pokruszyć, tworząc „mech” lub po prostu ułożyć górą do dołu.
- Przyozdobić malinami i odstawić do schłodzenia w lodówce.
LICZBA PORCJI: 10
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 451 kcal
MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 19.9; T: 39.0; W: 7.83