LEŚNY MECH

LEŚNY MECH

SKŁADNIKI

BISZKOPT

  • JAJKO 8 SZT.
  • MĄKA MIGDAŁOWA 60-80 G
  • PROSZEK DO PIECZENIA 10 G
  • ERYTRYTOL (W FORMIE PUDRU) WG UZNANIA
  • SZPINAK MROŻONY ZBLENDOWANY 450 G

MASA  

  • ŚMIETANKA 36 % 250 G
  • SEREK MASCARPONE 500 G
  • ODŻYWKA BIAŁKOWA O DOWOLNYM SMAKY np. ISO WHEY ZERO (opcjonalnie) 60 G
  • ERYTRYTOL (W FORMIE PUDRU) WG UZNANIA
  • MALINY I BORÓWKI DO DEKORACJI 150 G

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

BISZKOPT

  1. Rozmrożony szpinak zblendować. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce erytrytol, cały czas dokładnie ubijając, aż słodzik (erytrytol puder) całkowicie się rozpuści i otrzymamy gęstą oraz lśniącą pianę.
  2. Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez około 5 minut, aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta.
  3. Do oddzielnej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.
  4. Otrzymaną mieszankę dodać do ubitej masy, najlepiej przez sitko i w trzech partiach, za każdym razem krótko miksując na bardzo małych obrotach miksera lub delikatnie mieszając łyżką, do połączenia się składników. Na końcu dodać szpinak.
  5. Masę wyłożyć do formy i wstawić ją do piekarnika. Piec przez około 30 -40 minut w temp 180 C z termoobiegiem. Wyjąć, ostudzić, przekroić na 2 blaty.

MASA

  1. Ubić śmietankę 36 %, dodawać stopniowo serek mascarpone, erytrytol i odżywkę białkową o ulubionym smaku.
  2. Zielony biszkopt przeciąć na pół. Na dolną część wyłożyć przygotowaną masę., a górną część pokruszyć, tworząc „mech” lub po prostu ułożyć górą do dołu.
  3. Przyozdobić malinami i odstawić do schłodzenia w lodówce.

LICZBA PORCJI: 10

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 451 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 19.9; T: 39.0; W: 7.83

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments