SKŁADNIKI
- KALAFIOR 900 G
- JAJKO 2 SZT.
- PRZYPRAWY
- MAJONEZ 50 G
- KWAŚNA ŚMIETANA 30 % PRESIDENT
- CZOSNEK 5 G
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Kalafiora umyć podzielić na różyczki i zblendować lub zetrzeć na tarce (małe oczka).
2. Posolić powstały farsz i odstawić, aby puścił wodę.
3, Kalafiora przełożyć na szmatkę kuchenną i odcisnąć nadmiar wody.
4. Dodać jajko, przyprawić pieprzem, koperkiem, oregano lub ulubionymi przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszać.
5. Wyłożyć na blachę posmarowaną olejem i piec w 200 C przez 15-20 minut – w zależności od piekarnika.
6. Podawać z sosem czosnkowym: majonez + śmietana 30 % + czosnek + koperek.
LICZBA PORCJI: 2
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 520 kcal
MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 19.6 g; T: 39.8 g; W: 15 g