KULKI Z SEREM I MŁODĄ KAPUSTĄ

KULKI Z SEREM I MŁODĄ KAPUSTĄ

SKŁADNIKI NA KULKI

  • MIĘSO MIELONE 500 G
  • SER ŻÓŁTY 100 G
  • JAJKO 60 G 1 SZT.
  • PRZYPRAWY
  • NATKA PIETRUSZKI

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Mięso przyprawić ulubionymi przyprawami, dodać białko jaja i wymieszać.

2. Mozzarellę (żółtą) pokroić w kosteczki.

3. Z masy mięsnej utworzyć kulki (pulpety) i wcisnąć do środka kostkę mozzarelli. 

4. Gotowe kulki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym tłuszczem.

5. Piec ok 45-60 min 200 C. Posypać natką pietruszki

LICZBA PORCJI: 3

CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 348 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 42.2; T: 19.1; W: 2.03

SKŁADNIKI NA KAPUSTĘ

  • KAPUSTA GŁÓWKA 2 KG
  • MASŁO 30 G
  • CEBULA 50 G
  • KOPER
  • ŚMIETNA KWAŚNA PRESIDENT 30 % 200 G
  • ŚMIETANKA 30 % 50 G
  • PRZYPRAWY

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Kapustę szatkujemy, zalewamy bulionem (lub wodą) i gotujemy do miękkości wraz z zielem, liśćmi laurowymi.

2. Gotującą się kapustę doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle.

3. Kiedy cebulka się podsmaży dodajemy na patelnię kapustę wraz z niewielką ilością wody, w której się gotowała.

4. Dodajemy śmietany i całość dusimy aż sos zredukuje się do pożądanej przez nas ilości, na koniec doprawiamy szczyptą papryki i dużą ilością posiekanego koperku.

LICZBA PORCJI: 10

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 130 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 3.06; T: 8.69; W: 12

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *