SKŁADNIKI
- MIĘSO MIELONE 400 G
- SMALEC GĘSI 50 G
- POMIDORY KROJONE W PUSZCE 240 G (SZTUKA)
- PASSATA POMIDOROWA 500 ML
- CEBULA 100 G
- SER MOZZARELLA 150 G
- CUKINIA 1200 G
- PRZYPRAWY: SÓL, PIEPRZ, ERYTRYTOL, CZOSNEK, OREGANO, BAZYLIA
- ŚMIETANKA 36 % 250 ML
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Na patelni podgrzać smalec gęsi, dodać pokrojoną cebulkę a następnie mięso mielone, oprószyć solą i pieprzem, smażyć mieszając 10 – 15 minut, aż odparuje płyn.
- Dodać pomidory z puszki i passatę pomidorową, czosnek, oregano, bazylię. Wymieszać, dusić ok. 30 minut do odparowania wody. Sos musi być bardzo gęsty.
- Cukinię umyć i za pomocą obieraczki do warzyw pociąć na długie paski.
- Śmietankę wlać do rondelka i zredukować nadmiar płynu. Przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, tworząc w ten sposób „beszamel”.
- W naczyniu żaroodpornym układać paski z cukinii wypełniając całe dno, następnie sos bolognese oraz „beszamel”. Powtórzyć tą czynność do wykończenia składników (u mnie dwie warstwy), a na sam koniec posypać górę startą mozzarellą.
- Zapiec lasagne przez 40 – 50 minut w temp 200 C pod przykryciem. Pod koniec pieczenia zdjąć przykrycie i zarumienić ser.
LICZBA PORCJI: 5
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 591 kcal
MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 26.5 g; T: 46.3 g; W: 18.3 g