KETO LASAGNE BOLOGNESE

KETO LASAGNE BOLOGNESE

SKŁADNIKI

  • MIĘSO MIELONE 400 G
  • SMALEC GĘSI 50 G
  • POMIDORY KROJONE W PUSZCE 240 G (SZTUKA)
  • PASSATA POMIDOROWA 500 ML
  • CEBULA 100 G
  • SER MOZZARELLA 150 G
  • CUKINIA 1200 G
  • PRZYPRAWY: SÓL, PIEPRZ, ERYTRYTOL, CZOSNEK, OREGANO, BAZYLIA
  • ŚMIETANKA 36 % 250 ML

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Na patelni podgrzać smalec gęsi, dodać pokrojoną cebulkę a następnie mięso mielone, oprószyć solą i pieprzem, smażyć mieszając 10 – 15 minut, aż odparuje płyn.
  2. Dodać pomidory z puszki i passatę pomidorową, czosnek, oregano, bazylię. Wymieszać, dusić ok. 30 minut do odparowania wody.  Sos musi być bardzo gęsty.
  3. Cukinię umyć i za pomocą obieraczki do warzyw pociąć na długie paski.
  4. Śmietankę wlać do rondelka i zredukować nadmiar płynu. Przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, tworząc w ten sposób „beszamel”.
  5. W naczyniu żaroodpornym układać paski z cukinii wypełniając całe dno, następnie sos bolognese oraz „beszamel”. Powtórzyć tą czynność do wykończenia składników (u mnie dwie warstwy), a na sam koniec posypać górę startą mozzarellą.
  6. Zapiec lasagne przez 40 – 50 minut w temp 200 C pod przykryciem. Pod koniec pieczenia zdjąć przykrycie i zarumienić ser.

LICZBA PORCJI: 5

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 591 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 26.5 g; T: 46.3 g; W: 18.3 g

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments