SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWE CIASTO
- MĄKA MIGDAŁOWA LUB KOKOSOWA 220 G
- PROSZEK DO PIECZENIA 10 G
- ERYTRYTOL PUDER 100 G LUB WEDŁUG UZANANIA
- CZEKOLADA LINDT 99 % 100 G
- AROMAT WANILIOWY
- MASŁO 100 G
- JAJKO 6 SZT.
SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANKOWĄ
- MASCARPONE 500 G
- ŚMIETANKA 36 % 250 G
- ERYTRYTOL PUDER 50 G LUB WEDŁUG UZANANIA
- AROMAT WANILIOWY
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Masło roztopić z czekoladą i zmiksować z mąką, proszkiem do pieczenia, erytrytolem (wg uznania), aromatem oraz jajkami.
- Ciasto wylać na tortownicę 20-22 cm i upiec w temperaturze 180 C przez 40 minut, odłożyć na bok i wystudzić.
- Przygotować masę śmietankową. Ubić śmietankę, następnie dodać serek mascarpone, aromat waniliowy i erytrytol (wg uznania).
- Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na 2 placki. Jeden pokruszyć do naczynia, np. miseczki.
- Na drugim placku uformować „górkę” z masy śmietankowej i oblepić ją pokruszonym ciastem. Włożyć do lodówki.
LICZBA PORCJI: 14
CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 minut
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 421 kcal
MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 9.55 g; T: 40.4 g; W: 3.62 g