KETO KOPIEC KRETA

KETO KOPIEC KRETA

SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWE CIASTO

  • MĄKA MIGDAŁOWA LUB KOKOSOWA 220 G
  • PROSZEK DO PIECZENIA 10 G
  • ERYTRYTOL PUDER 100 G LUB WEDŁUG UZANANIA
  • CZEKOLADA LINDT 99 % 100 G
  • AROMAT WANILIOWY
  • MASŁO 100 G
  • JAJKO 6 SZT.

SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANKOWĄ

  • MASCARPONE 500 G
  • ŚMIETANKA 36 % 250 G
  • ERYTRYTOL PUDER 50 G LUB WEDŁUG UZANANIA
  • AROMAT WANILIOWY

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Masło roztopić z czekoladą i zmiksować z mąką, proszkiem do pieczenia, erytrytolem (wg uznania), aromatem oraz jajkami.
  2. Ciasto wylać na tortownicę 20-22 cm i upiec w temperaturze 180 C przez 40 minut, odłożyć na bok i wystudzić.
  3. Przygotować masę śmietankową. Ubić śmietankę, następnie dodać serek mascarpone, aromat waniliowy i erytrytol (wg uznania).
  4. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na 2 placki. Jeden pokruszyć do naczynia, np. miseczki.
  5. Na drugim placku uformować „górkę” z masy śmietankowej i oblepić ją pokruszonym ciastem. Włożyć do lodówki.

LICZBA PORCJI: 14

CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 421 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 9.55 g; T: 40.4 g; W: 3.62 g

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments