KARMELOWY ORZECHOWIEC

KARMELOWY ORZECHOWIEC

SKŁADNIKI

  • MĄKA MIGDAŁOWA LUB KOKOSOWA 200 G
  • MASŁO 100 G
  • JAJKO 2 SZT.
  • PROSZEK DO PIECZENIA 10 G
  • ERYTRYTOL PUDER 100 G
  • AROMAT WANILIOWY
  • ŚMIETANKA 36 % 1 LITR
  • ORZECH PEKAN 400 G

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Masło rozpuścić i wystudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, słodzikiem (wg uznania). aromatem waniliowy, dodać jajka i wystudzone masło. Wszystko zmiksować.
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Można sobie pomóc łyżką zamoczoną w wodzie, aby ciasto się nie kleiło. Piec 20 min w temp 180 C.
  3. W międzyczasie wlać do garnka śmietankę, dodać słodzik wg uznania (40-50g) i gotować do zredukowania wody, tak aby powstał gęsty i słodki karmel. Dorzucić orzechy pekan i wszystko wymieszać.
  4. Gotowy spód wyjąć z piekarnika, a na górę wylać masę karmelowo-orzechowa. Wystudzić i wstawić do lodówki.

LICZBA PORCJI: 20

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 553 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 6.46 g; T: 42 g; W: 3.51 g

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments