Gotowanie

Żywność, żywienie, gotowanie i sport to moje największe pasje, które towarzyszą mi od lat…

Relatywnie wcześnie, bo już kończąc szkołę podstawową, byłem ukierunkowany zawodowo i wiedziałem czym chcę zajmować się w przyszłości. Od zawsze uwielbiałem gotować, a przede wszystkim komponować potrawy poprzez połączenie różnych produktów, dlatego kilka lat później podjąłem edukację w Technikum Żywienia.

Nauka o tym profilu pozwoliła mi zyskać umiejętności nie tylko w dziedzinie gotowania, ale również planowania żywienia i prowadzenia szerokiego spektrum działalności gastronomicznej. Zajęcia z Technologii Żywności, Żywienia Człowieka czy Mikrobiologii, dały początek i chęci do dalszego zgłębiania wiedzy o tych dyscyplinach naukowych. Ponadto „gastronomik” umożliwił mi uczestnictwo w konkursach kulinarnych na różnym poziomie, które często kończyłem z wyróżnieniem.

Zajęcia praktyczne w szkole i najlepszych restauracjach poszerzyły moją wiedzę, a przede wszystkim umożliwiły pozyskanie kompetencji, które w mojej ocenie są obligatoryjnym elementem w pracy dietetyka.

Dietetyka

Studia licencjackie

Po ukończeniu Technikum Żywienia podjąłem studia na Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Nysie (Collegium Medicum) na kierunku Dietetyka, a obraną specjalizacją była Dietetyka Kliniczna.

Na wspomnianej uczelni nabyłem wiedzę z zakresu medycyny, żywienia człowieka w różnych stanach fizjologicznych i chorobowych, produkcji żywności i in. Szerokie zestawy zajęć o charakterze praktycznym, tj. Szpital (Dział Żywienia, Oddział Chorób Wewnętrznych, Oddział Dziecięcy, Oddział Paliatywny), Poradnia Chorób Metabolicznych, Dom Pomocy Społecznej (Podzamek), Dom Spokojnej Starości (Majowy Sen), istotnie wpłynęły na obecny profesjonalizm świadczonych przeze mnie usług.

Swoje kwalifikacje, zorientowanie i biegłość tematyki żywieniowej zawdzięczam tysiącom skomponowanych jadłospisów, które dostosowuje komplementarnie dla każdej z osób. Moja praca licencjacka dotyczyła napojów energetyzujących i kofeiny oraz ich wpływu na zdrowie.

Studia magisterskie

Studia magisterskie na kierunku Pedagogika Zdrowia z Psychodietetyką wybrałem, aby prowadzić swoją działalność na najwyższym poziomie. Dzięki studiom o profilu pedagogicznym mogę prowadzić zajęcia z diet-coachingu oraz wszelką edukację w zakresie promocji zdrowia i dietetyki, co przekłada się na wysoką jakość pracy z pacjentem.

Specjalizacja z Psychodietetyki pozwala na stosowanie dietoterapii wśród pacjentów z zaburzeniami łaknienia (anoreksja, bulimia), w kolektywie z zespołem terapeutycznym (lekarz, psycholog). Należy zwrócić uwagę, że motywacja niejednokrotnie odgrywa kluczową rolę w procesach leczenia dietetycznego (np. odchudzanie), dlatego w swojej pracy poruszam się również w obszarze psychologii. Tematem mojej pracy magisterskiej było zagadnienie diety bogatobiałkowej i aktywności fizycznej jako skutecznych instrumentów w leczeniu nadwagi i otyłości.

Studia podyplomowe

Praca z pacjentami wiele mnie nauczyła, ale pokazała również, że trzeba ciągle rozwijać swoją wiedze i umiejętności. W swojej codziennej praktyce spotykam przede wszystkim ludzi chorych, z różnymi dolegliwościami uniemożliwiającymi im normalne funkcjonowanie.

Dieta i zmiana stylu życia w większości przypadków przynoszą spektakularne efekty. Czasami jednak potrzeba wesprzeć się innymi formami terapii, a jedną z nich są zioła. Bardzo często mieszanki ziołowe wykazują lepsze działanie aniżeli leki syntetyczne, nie dając tylu skutków ubocznych. Jestem absolutnym zwolennikiem naturalnych form terapii, dlatego zdecydowałem się poszerzać swoją wiedze w tym obszarze. Dzięki zdobytym umiejętnościom patrzę na człowieka w sposób holistyczny (całościowy), indywidualnie dostosowując plany żywieniowe oraz zalecenia.

Sport

Już jako dziecko czynnie uczestniczyłem w zawodach sportowych z różnych dyscyplin.

Przez okres 6 lat grałem w klubie piłkarskim MKS NYSA KŁODZKO, występując jako „młodzik” i „junior”. W szkole średniej zainteresowałem się aktywnością fitness i kształtowaniem sylwetki, dlatego posiadam praktyczną wiedzę nt. różnych rodzajów wysiłku fizycznego, a tym samym specyficznych potrzeb organizmu. Aktywność fizyczna to ważna część mojego życia, którą z chęcią zarażam innych.

Szkolenia · rozwój · wyróżnienia

  •  Studia licencjackie – specjalizacja dietetyka kliniczna,
  •  Studia magisterskie – specjalizacja pedagogika zdrowia z psychodietetyką,
  •  Studia podyplomowe – „Zioła w Profilaktyce i Terapii”,
  •  I miejsce w mieście Kłodzko zestawieniu „Orły Medycyny”,
  •  List gratulacyjny „Orły Medycyny”,
  •  Specjalista przyjazny pacjentom – certyfikat jakości portalu Znany Lekarz 2017,
  •  Specjalista przyjazny pacjentom – certyfikat jakości portalu Znany Lekarz 2018,
  •  Celowe i bezpieczne podnoszenie stężenia wit. D i B12 w organizmie w świetle rekomendacji międzynarodowych,
  •  Regulowanie stężenia testosteronu – sprawdzone schematy dietetyczne i kontrola wyników badań,
  •  Interpretacja wyników badań pacjentów z niedoborami, stosujących diety wegańskie,
  •  Interpretacja badań laboratoryjnych i metodologia pomiarów masy ciała dzieci z nadwagą i otyłością,
  •  Konferencja V Ogólnopolskie dni otyłości, Poznań 2017,
  •  Zastosowanie diet wegetariańskich w chorobach autoimmunologicznych i innych zaburzeniach zdrowotnych – studium przypadku,
  •  Konferencja Żywieniowa „Leczenie i dietoterapia w chorobach cywilizacyjnych” (nietolerancje pokarmowe, choroby autoimmunizacyjne, niepłodność, choroby neurodegeneracyjne, neurorozwojowe, psychodietetyka),
  •  Vademecum Dietetyki Klinicznej. Dieta w chorobach tarczycy, PCOS i insulinooporności według Evidence Based of Nutrition,
  •  Dietoterapia w Autyzmie i ADHD – studium przypadku,
  •  Diagnostyka laboratoryjna w praktyce dietetyka,
  •  Algi morskie w codziennym jadłospisie każdego pacjenta,
  •  Holistyczna diagnostyka w chorobie Hashimoto,
  •  Immunożywienie osób aktywnych fizycznie,
  •  Pacjent z insulinoopornością w gabinecie dietetyka,
  •  Praktyczne zalecenia żywieniowe w chorobach tarczycy,
  •  Zespół jelita drażliwego – diagnostyka i dietoterapia,
  •  Oczyszczanie i odpowiednia mineralizacja,
  •  Jak w naturalny sposób wesprzeć pracę przewodu pokarmowego – składniki o których warto wiedzieć,
  •  Konferencja „Najtrudniejsze przypadki w gabinecie dietetyka”,
  •  Zespół Jelita Nadwrażliwego a skuteczne wsparcie suplementów i probiotyków wraz z dietą fodmap,
  •  Hashimoto. Praktyczna dietoterapia w najbardziej złożonych przypadkach chorobowych,
  •  Refluks żołądkowo-przełykowy u pacjenta z otyłością – praktyczne połączenie diety redukcyjnej i lekkostrawnej,
  •  Dieta ketogenna a jej zastosowanie w leczeniu zmian nowotworowych,
  •  Rola żywienia w zaburzeniach funkcji seksualnych,
  •  Dietetyka sportowa – obalamy mity i magiczne teorie,
  •  Insulinooporność – od zespołu metabolicznego do chorób układu krążenia,
  •  Dialog Motywujący jako technika pracy dietetyka z pacjentem,
  •  Jelita kontra depresja,
  •  Trudne przypadki w gabinecie dietetyka, KALIBRA – dieta do zadań specjalnych,
  •  Konferencja Trends in Dietetics,
  •  Ketoza moduł 1 i 2,
  •  Kształtowanie kobiecej sylwetki,
  •  Diagnostyka w pracy dietetyka,
  •  Dietetyka i suplementacja – poziom 1,
  •  Dietetyka i suplementacja – poziom 2,
  •  Dietetyka i suplementacja – poziom 3,
  •  Autyzm – ujęcie biomedyczne. Diagnostyka. Dieta. Suplementacja. Interpretacja wyników badań krwi,
  •  Nieswoiste choroby zapalne jelit w ujęciu dietetyka klinicznego,
  •  Odchudzanie w praktyce – wielostronne wsparcie dietetyczne w redukcji masy ciała,
  •  Diagnostyka i dietoterapia zaburzeń gospodarki hormonalnej,
  •  Diagnostyka i dietoterapia chorób skóry,
  •  Alternatywne źródła dochodu dietetyka,
  •  Kontrola apetytu – jak poradzić sobie z głodem podczas odchudzania,
  •  Profesjonalny zawodnik sportów walki w gabinecie dietetyka – case study,
  •  SIBO – diagnostyka i leczenie – praktyczne podejście lekarza,
  •  Witamina D – reklama czy rzeczywista potrzeba. Aktualne rekomendacje,
  •  Psychodietetyka,
  •  Periodyzacja diety redukcyjnej,Postępowania żywieniowe u pacjentów przed i po zabiegu bariatrycznym – dietoterapią
  • SOIT – School of Insulinresistance Therapy
  • Analiza składu ciała metodą elektrycznej bioimpedancji w praktyce dietetyka
  • Zaświdczenie SOIT Specjalista Przyjazny insulinoopornym
  • Badania laboratoryjne, żywienie i suplementacja w czasie ciąży
  • Badania laboratoryjne, żywienie i suplementacja przed ciążą
  • Diagnostyka w pracy dietetyka cz. 2
  • Diagnostyka i dietoterapia cukrzycy typu I,II
  • IMMUNODIETETYKA Żywienie a odporność
  • Lipidogram i markery stanu zapalnego
  • Dietoterapia w insulinooporności
  • Doping mózgu
  • I miejsce w Kłodzku Orły Medycyny 2019
  • Skuteczna keto redukcja 2020
  • KONFERENCJA DIETETYKI SPORTOWEJ ON-LINE

Umów się na konsultacje już dziś!