SKŁADNIKI
- CEBULA 500 G
- MASŁO 100 G
- WYTRAWNE BIAŁE WINO 150 ML
- JAJK 240 G (4 SZT.)
- ŻÓŁTA MOZZARELLA
- PRZYPRAWY: TYMIANEK, LIŚĆ LAUROWY, SÓL, SOS SOJOWY, PIEPRZ, CZOSNEK.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Cebulę posiekać w piórka i podsmażyć na maśle. Przyprawić tymiankiem, liściem laurowym, solą, sosem sojowym, pieprzem oraz czosnkiem.
- Podlać wytrawnym białym winem i dusić 5 minut. Następnie zalać wodą lub bulionem- około 500 ml i gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji zupy.
- Zupę wlać do bulionówek, górę posypać startym serem, np., żółtą mozzarellą oraz wbić na górę jajko.
- Zapiec – 10-15 min. temp 200 C.
LICZBA PORCJI: 4
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 465 kcal
MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 17.3; T: 35.3; W: 14