FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Z SEREM I JAJKIEM

FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Z SEREM I JAJKIEM

SKŁADNIKI

  • CEBULA 500 G
  • MASŁO 100 G
  • WYTRAWNE BIAŁE WINO 150 ML
  • JAJK 240 G (4 SZT.)
  • ŻÓŁTA MOZZARELLA
  • PRZYPRAWY: TYMIANEK, LIŚĆ LAUROWY, SÓL, SOS SOJOWY, PIEPRZ, CZOSNEK.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Cebulę posiekać w piórka i podsmażyć na maśle. Przyprawić tymiankiem, liściem laurowym, solą, sosem sojowym, pieprzem oraz czosnkiem.
  2. Podlać wytrawnym białym winem i dusić 5 minut. Następnie zalać wodą lub bulionem- około 500 ml i gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji zupy.
  3. Zupę wlać do bulionówek, górę posypać startym serem, np., żółtą mozzarellą oraz wbić na górę jajko.
  4. Zapiec – 10-15 min. temp 200 C.

LICZBA PORCJI: 4

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 465 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 17.3; T: 35.3; W: 14

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments