SKŁADNIKI
- BAKŁAŻAN 450 G (2 SZTUKI)
- POMIDOR W PUSZCZE 400 G (1 SZT.)
- CEBULA 50 (0,5 SZT.)
- SER ŻÓŁTY 100 G
- JAJKO 4 SZT.
- PRZYPRAWY
- MASŁO 50 G
- OLIWA 20 G
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Bakłażany przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ i pokroić w kosteczkę. Cebulę i szczypiorek drobno posiekać.
2. Połówki bakłażanów podsmażyć na oliwie z dwóch stron i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
3. Następnie zeszklić na maśle cebulę, dodać pokrojony miąższ bakłażana i pomidory z puszki (można użyć świeżych – sparzonych).
4. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i oregano.
5. Farsz układać na połówkach bakłażana. Zrobić dziurkę i wbić jajko oraz posypać startym żółtym serem.
6. Piec w temp. 200 C pod przykryciem przez 30 min. Pod koniec pieczenia odkryć, aby zarumienić ser.
7. Podawać posypane szczypiorkiem.
LICZBA PORCJI: 2
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 704 kcal
MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 30.4 g; T: 55 g; W: 26,5 g