FASZEROWANY BAKŁAŻAN Z JAJKIEM

FASZEROWANY BAKŁAŻAN Z JAJKIEM

SKŁADNIKI

  • BAKŁAŻAN 450 G (2 SZTUKI)
  • POMIDOR W PUSZCZE 400 G (1 SZT.)
  • CEBULA 50 (0,5 SZT.)
  • SER ŻÓŁTY 100 G
  • JAJKO 4 SZT.
  • PRZYPRAWY
  • MASŁO 50 G
  • OLIWA 20 G

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Bakłażany przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ i pokroić w kosteczkę. Cebulę i szczypiorek drobno posiekać.

2. Połówki bakłażanów podsmażyć na oliwie z dwóch stron i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

3. Następnie zeszklić na maśle cebulę, dodać pokrojony miąższ bakłażana i pomidory z puszki (można użyć świeżych – sparzonych).

4. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i oregano.

5. Farsz układać na połówkach bakłażana. Zrobić dziurkę i wbić jajko oraz posypać startym żółtym serem.

6. Piec w temp. 200 C pod przykryciem przez 30 min. Pod koniec pieczenia odkryć, aby zarumienić ser.

7. Podawać posypane szczypiorkiem.

LICZBA PORCJI: 2

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 704 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 30.4 g; T: 55 g; W: 26,5 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *