FASZEROWANA CUKINIA BOLOGNESE

FASZEROWANA CUKINIA BOLOGNESE

SKŁADNIKI

  • CUKINIA 1000 G (4 SZTUKI)
  • MIĘSO MIELONE 500 G
  • OLEJ KOKOSOWY 20 G
  • POMIDORY KROJONE W PUSZCE 240 G (SZTUKA)
  • KONCENTRAT POMIDOROWY 30 G
  • CEBULA 50 G
  • SER ŻÓŁTY 150 G
  • PRZYPRAWY: SÓL, PIEPRZ, ERYTRYTOL, CZOSNEK, OREGANO, BAZYLIA

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć środek przyprawić. Włożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 30 minut w temp. 170 C
  2. W międzyczasie na patelni podgrzać olej, dodać mięso mielone, oprószyć solą i pieprzem, smażyć mieszając 10 minut, aż odparuje płyn.
  3. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i dodać do mięsa. Dodać koncentrat i dusić 5 minut, następnie dodać pomidory, wymieszać, dusić ok. 20 minut.
  4. Cukinię wyjąć z piekarnika, faszerować powstałym sosem, posypać startym serem np. mozzarellą i zapiec do zarumienienia sera ok. 10-15 minut.

LICZBA PORCJI: 4

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 420 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 31.4  g; T: 28 g; W: 13.4 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *