Żywienie w sporcie

Odpowiednie planowanie żywienia, dostosowywane do wykonywanej dyscypliny i intensywności treningu jest wysoce ważne, a niejednokrotnie decyduje o zwycięstwie w rywalizacji sportowej.

Sport charakteryzuje się wysokim wydatkiem energetycznym, dlatego zapotrzebowanie energetyczne proporcjonalnie wzrasta. Poprzez uprawianie sportu często zwiększa się deficyt tlenowy, co przekłada się na zwiększeniu udziału reakcji beztlenowych w pokrywaniu zapotrzebowania energetycznego.

Sport - poprawa wyników

Regularnie uprawiana aktywność ruchowa zwiększa pojemność minutową serca, a tętno wysiłkowe sięga nawet do 200 uderzeń na minutę. Rozrasta się także mięsień sercowy i jego siła, większa jest objętość krwi w płucach, efektywniejsze staje się obwodowe wykorzystanie tlenu, dokonuje się wzrost liczby naczyń włosowatych i poprawia wentylacja płuc. Zmiany zachodzące w układzie krążenia i oddychania prowadzą do adaptacji metabolizmu.

Przedstawione uwarunkowania pracy wykonywanej w sporcie dyktują konieczność uwzględniania ich w żywieniu. Tylko wówczas nauczymy się racjonalnie odżywiać, jeśli zrozumiemy dlaczego jest to koniecznie.

Jeśli sportowiec chce poprawić swoje wyniki, zwiększyć intensywność ćwiczeń, przyspieszyć lub spotęgować zachodzenie pewnych procesów w organizmie, czasami konieczna jest suplementacja. Staram się dobierać preparaty o najwyższej jakości, dopasowane do osoby, treningu i diety.

Umów się na konsultacje już dziś!