Żywienie w chorobach

Żywienie kliniczne nabiera szerokiego znaczenia i jest uzależnione od powstałej jednostki lub całych zestawów chorobowych.

Nie ma ogólnych zasad, którymi można kierować się w żywieniu osób chorych, dlatego każdy pacjent musi być traktowany indywidualnie. Żywienie cukrzyka będzie miało zupełnie inną formę aniżeli osoby z celiakią, pacjent po gastrektomii będzie miał całkowicie odmienny profil odżywiania w porównaniu do osoby z niewydolnością nerek. Takie właśnie porównania oddaja istotę zaleceń dietetycznych, które są różne w zależności od problemu zdrowotnego z jakim się spotykamy.

Czasami wystarczy po prostu wprowadzić zasady racjonalnego odżywiania, z reguły jednak potrzeba specyficznych, eliminacyjnych jadłospisów, które w finale przyczynią się do poprawy zdrowia lub całkowitego wyleczenia.

Oferta żywienia w chorobach


 Nadwaga i otyłość

 Cukrzyca typu 1 i 2

 Nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, zaburzenia lipidowe (cholesterol, trójglicerydy)

 Refluks, nieżyt żoładka, wrzody żołądka i dwunastnicy, dyspepsje, zaparcia

 Zespół jelita drażliwego i inne choroby jelit

 Osteoporoza

 Dna moczanowa

 Alergie i nietolerancje pokarmowe

 Choroby autoimmunologiczne

 Niedoczynność tarczycy

 Anemia

 Choroby nerek (kamica, niewydolność)

 Autyzm

 Zespół psychologiczno jelitowy

Umów się na konsultacje już dziś!