DELIKATNIE DUSZONE POLĘDWICZKI Z CEBULKĄ

DELIKATNIE DUSZONE POLĘDWICZKI Z CEBULKĄ

SKŁADNIKI

  • POLĘDWICZKA WIEPRZOWA 500 G
  • SMALEC GĘSI 30 G
  • CEBULA 100 G
  • PRZYPRAWY: SÓL, PIEPRZ,

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Polędwiczkę umyć, osuszyć i pokroić na około 1 cm plastry.
  2. Delikatnie spłaszczyć ręką i obustronnie przyprawić solą, pieprzem.
  3. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć polędwiczki z obu stron przez minutę a następnie wyłożyć na talerz.
  4. Na tej samej patelni przesmażyć pokrojoną w kostkę cebule. Dodać polędwiczki i podlewać wodą lub brulionem. tak, aby zakryć mięso.
  5. Dusić na wolnym ogniu przez 60 minut. Jeżeli płyn zredukuje się zbyt szybko podlewać mięso wodą lub bulionem.
  6. Podawać z duszonym szpinakiem lub pieczonymi warzywami.

LICZBA PORCJI: 3

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 306 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 38.4 g; T: 14.3 g; W: 3.27 g

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *