SKŁADNIKI
- POLĘDWICZKA WIEPRZOWA 500 G
- SMALEC GĘSI 30 G
- CEBULA 100 G
- PRZYPRAWY: SÓL, PIEPRZ,
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Polędwiczkę umyć, osuszyć i pokroić na około 1 cm plastry.
- Delikatnie spłaszczyć ręką i obustronnie przyprawić solą, pieprzem.
- W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć polędwiczki z obu stron przez minutę a następnie wyłożyć na talerz.
- Na tej samej patelni przesmażyć pokrojoną w kostkę cebule. Dodać polędwiczki i podlewać wodą lub brulionem. tak, aby zakryć mięso.
- Dusić na wolnym ogniu przez 60 minut. Jeżeli płyn zredukuje się zbyt szybko podlewać mięso wodą lub bulionem.
- Podawać z duszonym szpinakiem lub pieczonymi warzywami.
LICZBA PORCJI: 3
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 306 kcal
MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 38.4 g; T: 14.3 g; W: 3.27 g