CZEKOLADOWO – OWOCOWA POEZJA

CZEKOLADOWO – OWOCOWA POEZJA

SKŁADNIKI

BISZKOPT

  • JAJKO 8 SZT.
  • MĄKA KOKOSOWA 60-80 G
  • PROSZEK DO PIECZENIA 10 G
  • ERYTRYTOL (W FORMIE PUDRU) 150 G
  • KAKAO BEZ CUKRU 30 G

MASA TRUSKAWKOWA

  • ŚMIETANKA 36 % 500 G
  • SEREK MASCARPONE 200 G
  • TRUSKAWKI 200 G
  • ODŻYWKA BIAŁKOWA O SMAKU TRUSKAWKOWYM np. ISO WHEY ZERO (opcjonalnie) 50 G
  • GALARETKA BEZ CUKRU Celiko truskawkowa 1 szt. LUB ŻELATYNA 15 G
  • ERYTRYTOL (W FORMIE PUDRU) 150 G
  • MALINY DO DEKORACJI 100 G

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

BISZKOPT

  1. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas dokładnie ubijając, aż słodzik (erytrytol puder) całkowicie się rozpuści i otrzymamy gęstą oraz lśniącą pianę.
  2.  Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez około 5 minut, aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta.
  3.  Do oddzielnej miski przesiać mąkę kokosową, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać.
  4.  Otrzymaną mieszankę dodać do ubitej masy, najlepiej przez sitko i w trzech partiach, za każdym razem krótko miksując na bardzo małych obrotach miksera lub delikatnie mieszając łyżką, do połączenia się składników. Chodzi o to, aby nie było widocznej białej mąki, ale aby ubita piana za bardzo nie opadła.
  5.  Masę wyłożyć do formy i wstawić ją do piekarnika. Piec przez około 30 minut w temp 180 C z termoobiegiem. Wyjąć, ostudzić, przekroić na 2-3 blaty.

MASA

  1. W oddzielnej misce zblendować truskawki. Galaretkę rozpuścić w 100 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.
  2. Ubić śmietankę 36 %, dodawać stopniowo serek mascarpone, erytrytol, zblendowane truskawki, odżywkę białkową o smaku truskawkowym oraz galaretkę truskawkową.
  3. Przekładać blaty biszkoptowe masą. Można również wykorzystać masę do pokrycia boków. Przyozdobić malinami i odstawić do schłodzenia w lodówce.

LICZBA PORCJI: 10

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 384 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 15.4; T: 32.1; W: 8.38

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *