CZEKOLADOWE CIASTO Z KARMELEM

CZEKOLADOWE CIASTO Z KARMELEM

SKŁADNIKI

SPÓD

  • MĄKA MIGDAŁOWA (ZMIELONE MIGDAŁY) 150 G
  • MASŁO 100 G
  • ERYTRYTOL (W FORMIE PUDRU) WG UZNANIA
  • KAKAO 10 G – 15 G
  • AROMAT WANILIOWY – KILKA KROPELEK

MASA CZEKOLADOWA

  • SEREK MASCARPONE 500 G
  • ERYTRYTOL (W FORMIE PUDRU) WG UZNANIA
  • MASŁO 20 G
  • CZEKOLAD LINDT 90 % 100 G
  • ŻELATYNA 10 G

KARMEL

  • ŚMIETANKA 36 % 100 ML
  • ERYTRYTOL 20 G
  • Masło 20 G

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SPÓD

  1. Mąkę migdałową wymieszać z kakao, erytrytolem, dodać roztopione masło (100 g) oraz aromat waniliowy.
  2. Przygotowaną masę ułożyć na blaszce/tortownicy wyłożonej papierem, ubić – wyrównać np. spodem szklanki i odstawić na 15-20 minut do lodówki.

MASA

  1. Czekoladę roztopić wraz z masłem w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Żelatynę (2 łyżeczki) rozpuścić w małej ilości ciepłej wody – około 70 ml, odłożyć do ostudzenia.
  2. Serek mascarpone zmiksować z roztopioną czekoladą, erytrytolem oraz ostudzoną żelatyną.
  3. Wylać powstałą masę na spód i odstawić do lodówki do stężenia.

KARMEL

  1. W międzyczasie przygotować karmel. Masło rozpuścić na patelni, dodać erytrytol i podsmażyć zarumieniając składniki.
  2. Zalać całość śmietanką 36 % i zredukować (odparować) nadmiar wody intensywnie mieszając, aby się nie przypalił.
  3. Gdy karmel będzie mieć odpowiednią konsystencję polać nim górną część ciasta.

LICZBA PORCJI: 12

CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 400 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 6.31; T: 40.1; W: 4.08

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *