CZEKOLADOWA KORONA Z OWOCAMI

CZEKOLADOWA KORONA Z OWOCAMI

SKŁADNIKI

SPÓD

  • JAJKO 4  SZT.
  • MĄKA KOKOSOWA/MIGDAŁOWA 230 G
  • PROSZEK DO PIECZENIA 10 G
  • ERYTRYTOL (W FORMIE PUDRU) DO SMAKU WG UZNANIA
  • KAKAO BEZ CUKRU 20 G
  • MASŁO 100 G
  • AROMAT WANILIOWY

MASA OWOCOWA

  • ŚMIETANKA 36 % 500 G
  • SEREK MASCARPONE 500 G
  • MALINY 150 G
  • BORÓWKI 150
  • ODŻYWKA BIAŁKOWA O SMAKU TRUSKAWKOWYM np. ISO WHEY ZERO (opcjonalnie) 50 G
  • GALARETKA BEZ CUKRU Celiko truskawkowa 1 szt. LUB ŻELATYNA 15 G
  • ERYTRYTOL (W FORMIE PUDRU) DO SMAKU WG UZNANIA

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SPÓD

  1. Masło roztopić, dodać aromat waniliowy i wystudzić. Jajka zmiksować na gładką masę.
  2.  Do oddzielnej miski przesiać mąkę kokosową/migdałową, erytrytol,  kakao i proszek do pieczenia, wymieszać.
  3.  Otrzymaną mieszankę dodać do jajek, wlać roztopione masło i zmiksować. Gdy masa będzie zbyt rzadka dodać mąkę, a gdy zbyt gęsta dodać jajko.
  4. Masę wyłożyć do formy, tworząc duży dołek  w środku- „koronę” i wstawić ją do piekarnika. Piec przez około 30 – 35 minut w temp 180 C z termoobiegiem. Wyjąć, ostudzić.

MASA

  1. Galaretkę rozpuścić w 100 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.
  2. Ubić śmietankę 36 %, dodawać stopniowo serek mascarpone, erytrytol, odżywkę białkową o smaku truskawkowym oraz galaretkę truskawkową. Dodać część owoców i wymieszać.
  3. Masę wlać do powstałej korony, przyozdobić malinami i borówkami, a następnie odstawić do schłodzenia w lodówce.

LICZBA PORCJI: 10

CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 644 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 16.9; T: 60.1; W: 9.56

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *