CYTRUSOWY SERNICZEK

CYTRUSOWY SERNICZEK

SKŁADNIKI NA SPÓD

  • JAJKO 4 SZT.
  • MĄKA MIGDAŁOWA 130 G
  • PROSZEK DO PIECZENIA 10 G
  • ERYTRTYOL PUDER WG UZNANIA
  • AROMAT WANILIOWY 5 G

SKŁADNIKI NA GÓRĘ

  • CYTRUSY NP. MANDARYNKI, POMARAŃCZE, GREJPFRUT 800 G
  • ODŻYWKA BIAŁKOWA – U MNIE O SMAKU ANANAS – MANGO np. ISO WHEY ZERO 50 G
  • TWARÓG PEŁNOTŁUSTY 500 G np. twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony Wieluń
  • SEREK MASCARPONE 500 G
  • ŚMIETANKA 36 % 250 G
  • GALARETKA BEZ CUKRU Celiko cytrynowa 2 szt.
  • ERYTRYTOL PUDER 100 G WEDŁUG UZNANIA
  • ŻELATYNA 16 G

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Jajka zmiksować na jednolitą masę około 3 minut, dodać mąkę migdałową, proszek do pieczenia, aromat i erytrytol. Wylać na tortownicę i piec przez 20 minut w temp. 180 C. Wyjąć w piekarnika i wystudzić.
  2. Przygotować cytrynową galaretkę bez cukru, rozpuścić w niej erytrytol i odstawić do schłodzenia w temperaturze pokojowej. To samo zrobić z żelatyną. Cytrusy pozbawić twardej skórki i podzielić na cząstki.
  3. Przygotować masę sernikową. Ubić śmietankę 36 %, zmiksować z twarożkiem i serkiem mascarpone, dodać odżywkę białkową bez cukru (u mnie smak ananas – mango), rozpuszczoną w wodzie i wystudzoną żelatynę oraz erytrytol. Zamiast odżywki można dodać np. aromatu cytrynowego lub waniliowego.
  4. Wylać masę serową do tortownicy, ułożyć na górze owoce cytrusowe i włożyć do lodówki na godzinę.
  5. Po tym czasie wyjąć ciasto i delikatnie wylać galaretkę cytrynową. Ponownie schłodzić w lodówce (około 2 h).

LICZBA PORCJI: 20

CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 302 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 10.2; T: 25.9; W: 7.12

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments