SKŁADNIKI
- CUKINIA 900 G
- MASŁO 20 G
- CEBULA 50 G
- CZOSNEK 10 G
- KREWETKI 250 G
- ŚMIETANKA 36 % 100 ML
- SEREK MASCARPONE 250 G
- PRZYPRAWY: SÓL, PIEPRZ
- PARMEZA TARTY 15 G
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Krewetki podsmażyć na maśle i odłożyć do miseczki na bok.
- Na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Po chwili dodać śmietankę, serek mascarpone i przyprawić solą i pieprzem.
- Sos zredukować (odprawować wodę), dodać krewetki oraz „makaron” z cukinii. Makaron można wykonać przy użyciu specjalnej obieraczki tzw. julienne lub po prostu pokroić cukinie na długie, cienkie paseczki.
- Przy podaniu posypać parmezanem.
LICZBA PORCJI: 2
CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 minut
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 976 kcal
MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 40.8 g; T: 81.2 g; W: 23.2 g