CUKINIOWA SZARLOTKA POD ŚMIETANKOWĄ CHMURKĄ

CUKINIOWA SZARLOTKA POD ŚMIETANKOWĄ CHMURKĄ

SKŁADNIKI NA SPÓD

  • MĄKA MIGDAŁOWA LUB KOKOSOWA 200 G
  • PROSZEK DO PIECZENIA 10 G
  • ERYTRYTOL PUDER 100 G G LUB WEDŁUG UZANANIA
  • AROMAT WANILIOWY
  • MASŁO 100 G
  • JAJKO 4 SZT.

SKŁADNIKI NA MASĘ „SZARLOTKOWĄ”

  • CUKINIA 1,8 KG
  • MASŁO 20 G
  • CYNAMON 5 G
  • ERYTRYTOL PUDER 50 G LUB WEDŁUG UZANANIA
  • AROMAT JABŁKOWY – 10-20 KROPELEK
  • GALARETKA CYTRYNOWA CELIKO BEZ CUKRU

SKŁADNIKI NA ŚMIETANKOWĄ „CHMURKĘ”

  • MASCARPONE 500 G
  • ŚMIETANKA 36 % 250 G
  • ERYTRYTOL PUDER 50 G
  • CYNAMON DO POSYPANIA WIERZCHU
  • AROMAT WANILIOWY

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Masło roztopić i zmiksować z mąką, proszkiem do pieczenia, erytrytolem, aromatem oraz jajkami.
  2. Ciasto wyłożyć na blachę lub naczynie żaroodporne i upiec w temperaturze 180 C przez 30 minut, odłożyć na bok i wystudzić.
  3. Przygotować masę szarlotkową. Cukinię obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć z masłem i erytrytolem, aż zmniejszy swoją objętość i będzie podobna do musu jabłkowego (około 30-40 min). Dodać cynamon oraz aromat jabłkowy i rozpuszczoną w małej ilości wody galaretkę cytrynową celiko. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
  4. Przygotować śmietankową chmurkę. Ubić śmietankę, następnie dodać serek mascarpone, aromat waniliowy i erytrytol.
  5. Na ciasto z piekarnika wylać ostudzoną masę „szarlotkową”, a następnie posmarować całość masą śmietankową. Posypać górę cynamonem i odstawić do lodówki do schłodzenia.

LICZBA PORCJI: 20

CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 280 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 7.15 g; T: 25.7 g; W: 5.19 g

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments