SKŁADNIKI
SPÓD
- MĄKA MIGDAŁOWA LUB KOKOSOWA 250 G
- PROSZEK DO PIECZENIA 10 G
- ERYTRYTOL PUDER WG UZNANIA
- AROMAT WANILIOWY
- MASŁO 100 G
- JAJKO 4 SZT.
MASA TRUSKAWKOWA
- MASCARPONE 500 G
- ŚMIETANKA 36 % 250 ML
- ODŻYWKA BIŁAKOWA O SMAKU TRUSKAWKOWYM ZERO 50 G
- ERYTRYTOL WG UZNANIA
- GALARETKA CELIKO BEZ CUKRU TRUSKAWKOWA 1 SZT. – 14 G LUB ŻELATYNA
- CZEKOLADA NP. LINDT 90 % 50 G
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Masło roztopić i zmiksować z mąką, proszkiem do pieczenia, erytrytolem, aromatem oraz jajkami.
- Ciasto podzielić na dwie części i wylać na dwie blaszki wyłożone papierem to pieczenia. Upiec w temperaturze 180 C przez 30 minut.
- Przygotować galaretkę: rozpuścić zawartość torebki w małej ilość ciepłej wody – 100 ml i odstawić do ostygnięcia.
- Następnie ubić śmietankę 36 %, dodawać stopniowo serek mascarpone, odżywkę i erytrytol, a na sam koniec wystudzoną galaretkę.
- Na ostudzony pierwszy blat ciasta wylać połowę masy truskawkowej, następnie przykryć kolejnym blatem i ponowie wyłożyć masę. Górę ciasta posypać startą czekoladą, odłożyć do lodówki na minimum 3 h, do zastygnięcia masy.
LICZBA PORCJI: 24
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 582 kcal
MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 16.9 g; T: 54.5 g; W: 5.28 g