CIASTO TRUSKAWKOWE Z POSYPKĄ CZEKOLADOWĄ

CIASTO TRUSKAWKOWE Z POSYPKĄ CZEKOLADOWĄ

SKŁADNIKI

SPÓD

  • MĄKA MIGDAŁOWA LUB KOKOSOWA 250 G
  • PROSZEK DO PIECZENIA 10 G
  • ERYTRYTOL PUDER WG UZNANIA
  • AROMAT WANILIOWY
  • MASŁO 100 G
  • JAJKO 4 SZT.

MASA TRUSKAWKOWA

  • MASCARPONE 500 G
  • ŚMIETANKA 36 % 250 ML
  • ODŻYWKA BIŁAKOWA O SMAKU TRUSKAWKOWYM ZERO 50 G
  • ERYTRYTOL WG UZNANIA
  • GALARETKA CELIKO BEZ CUKRU TRUSKAWKOWA 1 SZT. – 14 G LUB ŻELATYNA
  • CZEKOLADA NP. LINDT 90 % 50 G

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Masło roztopić i zmiksować z mąką, proszkiem do pieczenia, erytrytolem, aromatem oraz jajkami.
  2. Ciasto podzielić na dwie części i wylać na dwie blaszki wyłożone papierem to pieczenia. Upiec w temperaturze 180 C przez 30 minut.
  3. Przygotować galaretkę: rozpuścić zawartość torebki w małej ilość ciepłej wody – 100 ml i odstawić do ostygnięcia.
  4. Następnie ubić śmietankę 36 %, dodawać stopniowo serek mascarpone, odżywkę i erytrytol, a na sam koniec wystudzoną galaretkę.
  5. Na ostudzony pierwszy blat ciasta wylać połowę masy truskawkowej, następnie przykryć kolejnym blatem i ponowie wyłożyć masę. Górę ciasta posypać startą czekoladą, odłożyć do lodówki na minimum 3 h, do zastygnięcia masy.

LICZBA PORCJI: 24

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 582 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 16.9 g; T: 54.5 g; W: 5.28 g

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments