SKŁADNIKI
- MĄKA MIGDAŁOWA LUB KOKOSOWA 50 G
- PROSZEK DO PIECZENIA 5G
- ERYTRYTOL PUDER WG UZNANIA
- AROMAT WANILIOWY
- JAJKO 4 SZT.
- KAKAO 20 G
- SEREK MASCARPONE 750 G
- ŚMIETANKA 36 % 500 ML
- ODŻWYKA BIAŁKOWA O SMAKU BIAŁEJ CZEKOLADY
- ERYTRYTOL PUDER WG UZNANIA
- ŻELATYNA 25 G
- WIŚNIE 400 G
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na najwyższych obrotach na sztywną pianę, następnie dodać żółtka, aromat, mąką migdałową lub kokosową wymieszaną ze słodzikiem oraz kakao.
- Piec przez 25-30 minut w temp. 180 C. Wystudzić i pokroić w kostkę 1 cm x 1cm.
- Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i wystudzić. Śmietankę 36 % ubić na sztywną masę, dodać serka mascarpone, odżywkę białkową o smaku białej czekolady, erytrytol oraz wystudzoną żelatynę.
- Na blaszce/tortownicy układać czekoladowe kostki z biszkoptu, a pomiędzy nimi wiśnie. Zalać warstwą masy śmietankowej. Czynność powtórzyć naprzemiennie do czekoladowych kostek, wiśni i masy.
- Blaszkę/tortownicę włożyć do lodówki, aby masa zastygła. Podawać schłodzone.
LICZBA PORCJI: 16
CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 minut
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 354 kcal
MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 8.56 g; T: 33.3 g; W: 5.79 g