SKŁADNIKI
- MĄKA MIGDAŁOWA LUB KOKOSOWA 200 G
- PROSZEK DO PIECZENIA 10 G
- ERYTRYTOL PUDER 200 G WG UZNANIA
- AROMAT POMARAŃCZOWY
- AROMAT WANILIOWY
- MASŁO 100 G
- JAJKO 6 SZT.
- SEREK MASCARPONE 250 G
- DYNIA 200 G
- PRZYPRAWY: SÓL, CYNAMON
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Rozgrzać piekarnik do 170 C.
- W średniej misce wymieszaj ser śmietankowy, trochę erytrytolu, 1 łyżkę mąki migdałowej, 1 jajko i ekstrakt lub skórkę z pomarańczy; ubijaj do uzyskania gładkości. Odłóż na bok.
- W osobnej misce wymieszaj 200 g mąki migdałowej, proszek do pieczenia, sól, cynamon.
- W dużej misce umieścić puree z dyni (dynię zblendować), roztopione masło, 5 jajek i słodzik. Wszystko zmiksować, a następnie wymieszać z mieszaniną z mąki migdałowej.
- Wlać połowę ciasta do keksówki. Na wierzch nałożyć mieszankę sera śmietankowego, a następnie resztę masy dyniowej.
- Piec w rozgrzanym piekarniku przez 50 do 60 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona w środek bochenka będzie czysta.
LICZBA PORCJI: 12
CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 minut
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 286 kcal
MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 8.43 g; T: 26.2 g; W: 3.69 g