CIASTO DYNIOWE

CIASTO DYNIOWE

SKŁADNIKI

  • MĄKA MIGDAŁOWA LUB KOKOSOWA 200 G
  • PROSZEK DO PIECZENIA 10 G
  • ERYTRYTOL PUDER 200 G WG UZNANIA
  • AROMAT POMARAŃCZOWY
  • AROMAT WANILIOWY
  • MASŁO 100 G
  • JAJKO 6 SZT.
  • SEREK MASCARPONE 250 G
  • DYNIA 200 G
  • PRZYPRAWY: SÓL, CYNAMON

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Rozgrzać piekarnik do 170 C.
  2. W średniej misce wymieszaj ser śmietankowy, trochę erytrytolu, 1 łyżkę mąki migdałowej, 1 jajko i ekstrakt lub skórkę z pomarańczy; ubijaj do uzyskania gładkości. Odłóż na bok.
  3. W osobnej misce wymieszaj 200 g mąki migdałowej, proszek do pieczenia, sól, cynamon.
  4.  W dużej misce umieścić puree z dyni (dynię zblendować), roztopione masło, 5 jajek i słodzik. Wszystko zmiksować, a następnie wymieszać z mieszaniną z mąki migdałowej.
  5. Wlać połowę ciasta do keksówki. Na wierzch nałożyć mieszankę sera śmietankowego, a następnie resztę masy dyniowej.
  6. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 50 do 60 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona w środek bochenka będzie czysta.

LICZBA PORCJI: 12

CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 286 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 8.43 g; T: 26.2 g; W: 3.69 g

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments