CIASTO CZEKOLADOWE ZE SŁONECZNIKIEM

CIASTO CZEKOLADOWE ZE SŁONECZNIKIEM

SKŁADNIKI

  • SŁONECZNIK ŁUSKANY 500 G
  • MĄKA MIGDŁOWA 70 G
  • JAJKO 3 SZT.
  • MASŁO 70 G
  • ERYTRYTOL WG UZNANIA
  • ROZTOPIONA CZEKOLADA NP. LINDT 90 % 40 G
  • AROMAT WANILIOWY KILKA KROPELEK
  • ŚMIETANA 36 % 200 ML
  • SEREK MASCARPONE 200 G
  • KAKAO BEZ CUKRU 10 G

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Słonecznik wymieszać z mąką migdałową, erytrytolem, aromatem waniliowym, roztopionym masłem – 50 g. Dodać jajka i wymieszać.
  2. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  3. Piec w temperaturze 200 C przez około 15 minut, a następnie wystudzić.
  4. W międzyczasie roztopić czekoladę z pozostałą częścią masła np. w mikrofalówce.
  5. Śmietanę ubić, dodać serek mascarpone, erytrytol puder oraz kakao.
  6. Powstałą masę wyłożyć na wystudzony spód słonecznikowy, posypać resztą kakao i polać roztopioną czekoladą. Odłożyć do lodówki na ok. godzinę.


LICZBA PORCJI: 20

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 291 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 8.6; T: 27.1; W: 6.58

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *