Żywienie w chorobach


Ireneusz Chmiel

Żywienie kliniczne nabiera szerokiego znaczenia i jest uzależnione od powstałej jednostki lub całych zestawów chorobowych.

Nie ma ogólnych zasad, którymi można kierować się w żywieniu osób chorych, dlatego każdy pacjent musi być traktowany indywidualnie. Żywienie cukrzyka będzie miało zupełnie inną formę aniżeli osoby z celiakią, pacjent po gastrektomii będzie miał całkowicie odmienny profil odżywiania w porównaniu do osoby z niewydolnością nerek. Takie właśnie porównania oddaja istotę zaleceń dietetycznych, które są różne w zależności od problemu zdrowotnego z jakim się spotykamy.

Czasami wystarczy po prostu wprowadzić zasady racjonalnego odżywiania, z reguły jednak potrzeba specyficznych, eliminacyjnych jadłospisów, które w finale przyczynią się do poprawy zdrowia lub całkowitego wyleczenia.

Oferta żywienia w chorobach


  • Nadwaga i otyłość
  • Cukrzyca typu 1 i 2
  • Nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, zaburzenia lipidowe (cholesterol, trójglicerydy)
  • Refluks, nieżyt żoładka, wrzody żołądka i dwunastnicy, dyspepsje, zaparcia
  • Zespół jelita drażliwego i inne choroby jelit
  • Osteoporoza
  • Dna moczanowa
  • Alergie i nietolerancje pokarmowe
  • Choroby autoimmunologiczne
  • Niedoczynność tarczycy
  • Anemia
  • Choroby nerek (kamica, niewydolność)
  • Autyzm
  • Zespół psychologiczno jelitowy
Ireneusz Chmiel

Kontakt


Grunwaldzka 1c/1, 57-300 Kłodzko, Polska

+48 721 561 535

Godziny otwarcia:
poniedziałek: 8.30 - 16.30
wtorek: 12.00 - 20.00
środa: 8.30 - 16.30
czwartek: 12.00 - 20.00
piątek: 8.00 - 16.00

biuro@zdrowacaloria.pl


Przed pierwszą wizytą

Wizyta w gabinecie lub konsultacje on-line
Dowiedz się co należy zrobić przed pierwszą konsultacją!

więcej informacji

Współpraca

Zapraszam do podjęcia współpracy zarówno osoby fizyczne jak i firmy, które związane są z tematyką żywienia, zdrowia, urody, gastronomii i innych.
Jestem równocześnie otwarty na partnerstwo z trenerami personalnymi oraz wszystkimi osobami promującymi zdrowy styl życia.