BOTWINKA Z JAJKIEM

BOTWINKA Z JAJKIEM

SKŁADNIKI

  • BOTWINKA 350 G (PĘCZEK)
  • ZAKWAS Z BURAKÓo 100 ML
  • WŁOSZCZYZNA 200 G
  • MASŁO 50 G
  • ŚMIETANA KWAŚNA 30 % 150 G
  • JAJKO NA TWARDO 9 SZT.
  • PRZYPRAWY (SOK Z CYTRYNY, SÓL, PIEPRZ, MAJERANEK, CZOSNEK, ERYTRYTOL, KOPEREK, SZCZYPIOREK)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Botwinkę umyć i osuszyć. Liście i łodygi drobno posiekać, buraczki obrać i pokroić w kosteczkę.

2. Wrzucić do gorącego wywaru z włoszczyzny (około 1,5-2 litrów wody), doprawić solą, pieprzem, erytrytolem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać masło.

3. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut – aż buraczki zmiękną. Dodać zakwas z buraków oraz sok z cytryny.

4. Odlać pół kubka zupy, zmieszać ze śmietaną i zabielić zupę.

5. Podawać z jajkiem i posypując koperkiem lub szczypiorkiem.

LICZBA PORCJI: 6

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 274 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 11.8; T: 22.5; W: 6.44

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *