PRZEPISY

Nie będę ukrywać, że jestem zwolennikiem diet niskowęglowodanowych i sam ów system żywienia stosuję już blisko 4 lata. W swojej praktyce zawodowej spotkałem wielu pacjentów, którym taka forma dietoterapii bardzo pomogła w wielu jednostkach chorobowych, nie tylko w otyłości. Środowisko medyczne jest jednak bardzo podzielone w tej kwestii. Jest wielu zwolenników, ale również przeciwników diet wysokotłuszczowych i niskowęglowodanowych. W mojej ocenie wynika to z braku świadomości i wiedzy w tym zakresie, a także złej interpretacji badań naukowych.  Żywienie w stylu low carb opiera się głównie na restrykcjach węglowodanów (przede wszystkim produkty zbożowe, owoce z dużą zawartością cukru) i nie każdy jest w stanie prowadzić taki styl życia w dłuższej perspektywie. Wobec powyższego nie oznacza to, że jest to najlepszy model żywienia dla wszystkich! Pamiętajmy, że najlepsza dieta, to taka, którą możesz stosować długoterminowo! U mnie low carb świetnie się sprawdza w realiach dnia codziennego, dlatego niniejszy blog będzie poświęcony przepisom głównie z tego obszaru dietetyki.

SKŁADNIKI • SER MOZZARELLA ŻÓŁTY – 300 G • MĄKA MIGDAŁOW LUB KOKOSOWA 40 G • JAJKO 1 SZT. • KONCENTRAT POMIDOROWY 30 G • SZYNKA 30 G • PIECZARKI 60 G • RUKOLA 40 G • POMIDORKI KOKTAJLOWE 120 • PRZYPRAWY: SÓL, PIEPRZ, CZOSNEK, OREGANO SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Ser (ok 300 g) zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podzielić na dwie części: 200 g i 100 g. 2. 200 g mozzarelli wymieszać na sucho w miseczce z mąką migdałową lub kokosową. Roztopić w mikrofalówce (ok. 1 minuty) lub za pomocą tzw. kąpieli wodnej. Do masy wbić jajko i intensywnie wymieszać wszystkie składniki. 3. Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia i nadać kształt spodu pizzy. Piec przez 15 - 20 min w temp. 200 C. 4. Wyjąć z piekarnika, posmarować sosem pomidorowym (koncentrat pomidorowy + woda + sól/pieprz/czosnek/oregano), posypać resztą sera (100 g), ułożyć ulubione składniki (szynka, pokrojone pieczarki). 5. Włożyć do piekarnika - wybrać funkcję "grzanie góry" i piec jeszcze chwilkę do roztopienia sera i przyrumienienia składników. 6. Podawać z rukolą i pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.
Jajecznica ze szczypiorkiem