PRZEPISY

Nie będę ukrywać, że jestem zwolennikiem diet niskowęglowodanowych i sam ów system żywienia stosuję już blisko 4 lata. W swojej praktyce zawodowej spotkałem wielu pacjentów, którym taka forma dietoterapii bardzo pomogła w wielu jednostkach chorobowych, nie tylko w otyłości. Środowisko medyczne jest jednak bardzo podzielone w tej kwestii. Jest wielu zwolenników, ale również przeciwników diet wysokotłuszczowych i niskowęglowodanowych. W mojej ocenie wynika to z braku świadomości i wiedzy w tym zakresie, a także złej interpretacji badań naukowych.  Żywienie w stylu low carb opiera się głównie na restrykcjach węglowodanów (przede wszystkim produkty zbożowe, owoce z dużą zawartością cukru) i nie każdy jest w stanie prowadzić taki styl życia w dłuższej perspektywie. Wobec powyższego nie oznacza to, że jest to najlepszy model żywienia dla wszystkich! Pamiętajmy, że najlepsza dieta, to taka, którą możesz stosować długoterminowo! U mnie low carb świetnie się sprawdza w realiach dnia codziennego, dlatego niniejszy blog będzie poświęcony przepisom głównie z tego obszaru dietetyki.