BABKA MARMURKOWA

BABKA MARMURKOWA

SKŁADNIKI

  • MĄKA MIGDAŁOWA LUB KOKOSOWA 280 G
  • PROSZEK DO PIECZENIA 10 G
  • ERYTRYTOL PUDER 200 G WG UZNANIA
  • AROMAT WANILIOWY
  • MASŁO 100 G
  • JAJKO 6 SZT.
  • ŚMIETANKA 36 % 50-100 ML
  • KAKAO 20 G

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Piekarnik nagrzać do 180 C.
  2. Masło roztopić np. w mikrofalówce, wystudzić i zmiksować jajkami, proszkiem do pieczenia, erytrytolem, aromatem waniliowym. Dodać mąkę migdałową lub kokosową, śmietankę i dalej miksować.
  3. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i zmiksować/wymieszać.
  4. Keksówkę wysmarować masłem, posypać mąką migdałową/kokosową, aby ciasto nie przywarło w trakcie pieczenia.
  5. Wylewać naprzemienne masę waniliową i kakaową. Następnie za pomocą długiej wykałaczki lub widelca zrobić szlaczki.
  6. Piec 50-60 minut w temperaturze 180 C.

LICZBA PORCJI: 12

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI: 271 kcal

MAKROSKŁADNIKI PORCJI: B: 9.28 g; T: 24.4 g; W: 3.51 g

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *